Омега-3, фибри и антиоксиданти пазят от диабет, деменция и рак. Лененото семе и лененото

...
Омега-3, фибри и антиоксиданти пазят от диабет, деменция и рак.
Лененото семе и лененото
Коментари Харесай

Лененото семе - суперхрана за мозъка и сърцето

Омега-3, фибри и антиоксиданти пазят от диабет, деменция и рак.
Лененото семе и лененото масло са незаменими артикули за запазване на мозъка, удостовери проучване на учени от Медицинското учебно заведение на Харвард.
Експериментът е потвърдил големи изгоди от тази лечебна субстанция, която намалява загубата на мозъчна маса, подобрява двигателната активност и пространствената памет.
Семето на растението Linum usitatissimum е най-хубавият хранителен източник за набиране на омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, които усъвършенстват работата на мозъка и го защищават от развиване на невродегенеративни болести. Специалистите поучават лененото масло да участва постоянно в храната и да се вземат една до една и половина супени лъжици, с цел да се покрие дневната норма на омега-3.
Това антично растение е фамозно със свойството си да контролира равнищата на холестерол в кръвта – основен фактор за развиване на склероза.
Проучвания демонстрират, че 4 супени лъжици смляно ленено семе дневно намалява нивата на лошия холестерол LDL с 15 %.
Лененото семе и масло подкрепят здравословното действие на артериите и предотвратяват кардиологични проблеми, в това число инфаркт и инсулт.
Те държат съсирването на кръвта в естествени граници и защищават от формиране на тромби. Способстват и за понижаване на кръвното налягане. Този суперпродукт работи срещу възпаленията в организма, които са в основата на доста други заболявания.
Семената от лен са посочили дарба да стабилизират равнищата на кръвната захар и да работят против инсулинова устойчивост. Това се дължи на разтворимите фибри, които забавят усвояването на глюкозата в кръвта. Особена е изгодата за хора с диабет вид 2. Лечението обаче би трябвало да се организира единствено със семената, защото в маслото няма фибри.
 Продуктите на основата на ленено семе работят чудесно на храносмилането. Заредени с обилие от разтворими фибри, те усъвършенстват усвояването на питателните субстанции. Слабителните им свойства в допълнение улесняват храносмилателния развой.
С тях стомахът се усеща цялостен за по-дълго време. Това залъгва глада и улеснява поддържането на здравословно тегло.
Лененото семе е богато на фитоестрогените лигнани - растителни съединения, на които се приписват мощни свойства за битка с рака. А ленът съдържа стотици пъти повече лигнани от другите растителни храни. Високото наличие на антиоксиданти предотвратява превръщането на здрави кафези в ракови. Според някои изследвания приемът му снижава риска от карцином на гърдата, изключително при дами в менопауза. Изследва се и способността на семето посредством противовъзпалителните си свойства да оказва помощ против развиването на рак на дебелото черво, кръвта, кожата и белия дроб. Рекордното количество омега-3 в лененото масло способства за подсилване на косата и намаляване на косопада.
Продуктът е отличен за здравето на кожата. Прилаган външно, той я хидратира и изглажда, пази порите от замърсяване. Укрепва и ноктите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР